La Mulți Ani de Sfântul Ioan

Foarte mulţi dintre voi poartă numele de Ion, Ioan, Ioana, Jean, Ionel, Nelu, Ionica, Nica, Ionuţ, Onuţ, Ionela, Nela, Ionica, Oana, etc.

Tuturor, un sincer şi călduros La Mulţi Ani!

Botezul domnuluiAstăzi prăznuim Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, ultimul profet al Vechiului Testament şi vestitorul Noului Testament, una dintre cele mai venerate personalităţi ale creştinismului. Sfântul Ioan Botezătorul a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Mesia.
Convertirea propovăduită de Ioan presupunea recunoaşterea stării de păcat în care se află omenirea şi înlăturarea certitudinilor oferite de doctrina fariseică. Actul care consfinţeşte convertirea este “botezul lui Ioan”. Acest botez, numit şi al pocăinţei, nu dăruia iertarea păcatelor, dar presupunea căinţa pentru păcatele săvârşite şi astfel, pregătea sufletul pentru primirea iertării. Misiunea principală a Sfântului Ioan Botezătorul era să pună înaintea ochilor minţii realitatea păcatului şi să trezească dorinţa de ispăşire, urmând ca Mântuitorul care avea să vină, să le descopere celor convertiţi calea pe care să o urmeze.

Pentru a înlătura orice ispită care făcea posibilă confuzia că Ioan este Mesia cel aşteptat, va spune: “Eu vă botez cu apă spre pocăinţă, dar Cel ce vine după mine este mai puternic decât mine … Acesta vă va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc”.

Moaștele Sfântului Ioan sunt împrăștiate în lume, dar se pare că mâna sa dreaptă este păstrată în biserica Mănăstirii Cetinje din Muntenegru, iar capul său se află păstrat la Roma.

Citește mai mult pe crestinortodox.ro: Link 1, Link 2
Sursa foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *