Strain in tara mea

A fost o intreaga nebunie pe internet azi cauzata de videoclipul realizat la Kauflandul din Odorheiul Secuiesc, in care un client nu isi poate comanda mici.

Desigur, dupa hype-ul initial au inceput sa iasa la iveala si detaliile :

– ca programul cu publicul nu incepuse inca, casa de marcat nefiind functionala
– ca cel care a publicat videoclipul mai trecuse pe acolo de 2-3 ori in aceeasi zi, timp suficient sa o enerveze pe angajata
– ca era acolo sa provoace scandal, nu sa isi ia mici.

Lasand toate astea la o parte, cel mai interesant aspect mi s-a parut atitudinea publicului – esti aici, trebuie sa stii TU maghiara, E OK CA NOI SA NU STIM.

Daca pe oamenii in varsta, bunici si strabunici (cei nascuti, crescuti si trait toata viata in acelasi sat) ii pot intelege oarecum, pe cei tineri nu.

Acum cativa ani tineam niste interviuri pentru un job de programator la firma la care lucram atunci. Unul din candidati, de etnie maghiara – nu mai tin minte exact daca din Harghita sau Covasna -, bine pregatit, tinerel, stia engleza bine, a pierdut postul tocmai din cauza asta : nu putea formula 2 fraze in romana.

E trist ca oamenii aia nu realizeaza ca ei sunt straini in tara lor, chiar mai mult decat autorul filmarii ? Ca fara a invata limba romana ei sunt cei care sunt cei dezavantajati ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *