Leurda sau usturoiul sălbatic

E martie, timpul frunzelor verzi! Spanac, salată verde, ceapă verde, usturoi verde, urzici…dar să discutăm puțin de ce să punem și leurdă pe masă.

leurda

Leurda (Allium ursinum) este o plantă cu care am făcut cunoștință acum câțiva ani. Habar n-aveam ce e, ce ar trebui să fac cu ea. Acum îmi place, mai ales că e și foarte utilă.

Leurda este un foarte bun depurativ al organismului, fiind utilizată în combaterea aterosclerozei, tratarea hipertensiunii arteriale şi a bolilor de piele, a reumatismului, a tuberculozei pulmonare, a diareei şi a constipaţiei, previne bolile cardiovasculare prin scăderea colesterolului şi prin împiedicarea apariţiei trombozelor.  Este un bun vermifug, este foarte bună pentru gripă sau bronşită, uşurând respiraţia . Are efect detoxifiant, depurativ şi diuretic.

Poate fi consumată de cei care nu tolerează usturoiul.Conține vitaminele A şi C, alicină, fibre, săruri minerale de calciu, fier, natriu, cupru şi fosfor, ea fiind foarte bună și pentru îmbunătăţirea memoriei.

Leurda crește numai pe câmpii bogate in humus și umede, sub tufișuri, în păduri de foioase și alpine. Frunzele tinere se adună în aprilie și mai,  înainte de inflorire. ( bulbii la sfârșitul verii și toamna). A nu fi confundată cu brânduşa de toamnă care este toxică. Cele două plante se deosebesc prin miros, leurda miroase a usturoi.

Se consumă în stare proaspătă sau ca preparate medicinale, sub formă de:

Salate: simple cu ulei de măsline și oțet de mere, sau mai complexe, cu ou fiert, alte frunze (ceapă, usturoi, spanac, untișor), cu maioneză sau fără. Cura de salată simplă înseamnă 3 săptămâni de 2 ori pe zi câte o salată dintr-o mână de frunze (se poate pune și mărar).

Condiment: mărunțit și presărat pe ciorbe, cartofi, salate etc.

Suc: o legătură de leurdă se taie mărunt, se adaugă un pahar cu apă, se pun în mixer şi se amestecă. Pentru stimularea imunităţii şi prevenirea asteniei se beau câte două-trei pahare cu suc zilnic timp de două săptămâni.

Tinctură: frunzele sau bulbii tăiaţi mărunt se introduc într-o sticlă pînă la gît fără a se îndesa, se toarnă deasupra rachiu de secară, sau orice alt rachiu de 38-40 % făcut în casă şi se lasă 14 zile în soare sau în apropierea maşinii de gătit. Altă rețetă: 100 de grame frunze de leurdă fîn tocate (eventual mixate), se acoperă cu 300 ml de alcool alimentar de 50 de grade într-un borcan, se lasă 12 zile, se strecoară. Se iau de 4 ori pe zi cîte 10-15 picături în puţină apa, timp de 1-3 luni.

Vin de leurdă: Se ia 1 pumn de frunze tăiate mărunt, se lasă să dea cîteva clocote într-un litru de vin alb, se îndulceşte după gust cu miere sau sirop şi se bea din acest vin peste zi, încet, înghiţitură după înghiţitură.

Despre administrarea diverselor tratamente,  aici .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *