Grecia, mai îndatorată ca România?

Grecia a înregistrat în 2009 un deficit bugetar de 12,7% din PIB, cu mult peste pragul minim de 3%, în vreme ce datoriile guvernamentale au depăşit 113% din PIB. Deficitul bugetar al României a fost anul trecut de 36,4 miliarde lei, respectiv 7,2% din PIB, încadrându-se în ţinta stabilită cu FMI, iar datoria publică a fost de peste 35 miliarde de euro, reprezentând 29.29 % dinPIB.

Diferența ar fi că datele din România au fost publicate tot de oficialitățile românești (aflându-se în limite acceptate de FMI), în timp ce situația Greciei se presupune că a fost ascunsă cu ajutorul unor tranzacții complicate de tip “swap”  cu banca americană Goldman Sachs.Care este reacția Europei la situația Greciei? „Cei aflaţi în insolvenţă trebuie să vândă tot ceea ce au ca să-şi plătească creditorii”, a spus Schlarmann. „Grecia deţine clădiri, companii şi insule nelocuite, care ar putea fi utilizate pentru plata datoriei”.

Hmm. Ce ușor e să sari cu astfel de idei, să vinzi ce nu-i al tău. Chiar dacă Grecia e membră UE, nu înseamnă că va lăsa nemții să-i vândă insulele. Să fim serioși. Mă mai întreb și care e salariul minim la greci și dacă trăiesc mai bine, caz în care măcar tot deficitul ăla s-a dus în ajutorul populației.

Totuși, nu pot să nu mă gândesc că într-o situație similară, România ar fi de acord să vândă…doar că nu se știe dacă  ar mai avea ceva de vânzare. Că deja s-a vândut, pe nimic, tot ce s-a putut vinde. Zici că ne jucăm Monopoly, miza fiind Europa….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *